Kwietniową tradycją stały się w Zespole Szkół Ponadgimanzjalnych nr 1 im. ks. St. Konarskiego obchody Dnia Hotelarza. W tym roku przebiegały one pod hasłem „Hotelarstwo szansą na przyszłość”. Tegoroczne święto Hotelarzy otworzył dyrektor szkoły Władysław Równicki, który dzieląc się własnymi doświadczeniami związanymi z hotelarstwem i turystyką nawiązał do hasła przewodniego obchodów.
W pierwszym punkcie programu uczniowie klas trzecich i czwartych relacjonowali swoje wakacyjne pobyty na praktykach zawodowych w Jastrzębiej Górze oraz zagraniczne w Hiszpanii na wybrzeżu Costa Brava. Slajdy były dla starszych wspomnieniem przeżytych chwil, dla młodszych namiastką wrażeń czekających ich już za parę miesięcy. Następnie uczniowie biorący udział w projekcie "Hotelarze Przyszłości" przedstawili korzyści wynikające z udziału w dodatkowych zajęciach i warsztatach edukacyjnych realizowanych w ramach tego projektu. Młodzież prezentowała również swoje umiejętności praktyczne przygotowując nakrycia stołów do różnego rodzaju menu. Zgromadzeni goście, byli pod ogromnym wrażeniem pomysłowości i profesjonalizmu przygotowywanych nakryć stołów z potrawami wiosennymi.
Głównym punktem programu był pokaz kulinarno – szkoleniowy przeprowadzony przez Szefa Kuchni „Zajazdu Hetman” z Lgoty Murowanej Pana Sebastiana Humskiego oraz Kierownika Sali Panią Adrianę Gajek.
Goście prezentowali sposoby przygotowania potraw kuchni staropolskiej oraz lekkostrawnej, która jest specjalnością ich zakładu. Serwowali perliczkę, dorsza w ziołach, krewetki, oraz flambirowanego łososia ze szpinakiem. Gotowanie to połowa sukcesu więc całość była przeplatana pokazem nakrywania stołów do różnych rodzajów przyjęć. Nasi Goście opowiadali o swoich sukcesach, ścieżce kariery, międzynarodowych konkursach w których brał udział zajmując czołowe miejsca i codziennej pracy. Wskazali na co w główniej mierze zwracają uwagę pracodawcy u osób szukających pracy, co w sposób szczególny zainteresowało uczniów klas maturalnych. Chętnie odpowiadali na pytania rzucane przez słuchających, których w tym dniu nie brakowało. Ostatnim punktem programu była degustacja wcześniej przygotowanych potraw.
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, uczniowie już planują czym zaskoczą gości za rok – podczas obchodów kolejnego Dnia Hotelarza.