Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Konkursy i Olimpiady

Sukces hotelarzy w ogólnopolskim konkursie
19-04-2012

 

19.04.2012 r. odbyła się kolejna edycja Mistrzostw Polski Kelnerów w serwisie synchronicznym „SE-DA – Junior Waiter - 2012 – HETMAN”.

Głównym celem Konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Był to także, doskonały sposób na sprawdzenie umiejętności kelnerskich oraz kreatywności i pomysłowości wśród uczniów szkół o profilu hotelarsko - gastronomicznym. Do finału konkursu zakwalifikowało się sześć drużyn w tym reprezentanci Konarskiego. W finale konkursu, czteroosobowe zespoły prezentowały wcześniej przygotowany autorski pomysł obsługi gości serwisem synchronicznym z podkładem muzycznym. Kryteriom oceny, podlegały w głównej mierze: profesjonalizm wykonywanych zadań, sylwetka uczestników, aranżacja oraz synchronizacja ćwiczenia z muzyką. Pomysłowość uczestników zaskoczyła Jury i wszystkich zgromadzonych gości.

Zmagania wygrała drużyna z ZSP Nr 1 im. ks. St. Konarskiego w Jędrzejowie w składzie: Katarzyna Dziopa, Magdalena Koś, Bartłomiej Kubat, Rafał Zygan, którą przygotował Marcin Białek. Uczniowie zaprezentowali nowatorskie podejście do obsługi, proponując w sposób humorystyczny obsługę gości na czas Mistrzostw Europy w piłce nożnej „Euro 2012”. Warto nadmienić, iż wszyscy uczestnicy konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom umiejętności, co wróży dobrze przygotowanymi pracownikami na rynku pracy.

 

 

Równolegle do Mistrzostw, odbywały się pokazy i specjalistyczne szkolenia zawodowe, w których uczestniczyli uczniowie z klas 2 i 3 technikum hotelarskiego. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz dekantowania wina czerwonego, czyli oddzielania naturalnego osadu w starych głównie czerwonych winach, które aby w pełni cieszyć się ich smakiem muszą długo leżakować. Był przygotowany przez profesjonalnego sommeliera Pana Wojciecha Najucha reprezentującego Centrum Wina.

 

 

W pokazie barmańskim, goście podziwiali Pana Jerzego Czaplę podczas wykonywania swojego show. Barman zaprosił do wspólnego pokazu widownię, ucząc trików sztuki Flair czyli żonglowania, butelkami, szklankami i innym sprzętem barmańskim Ciekawy był sposób łączenia ze sobą poszczególnych składników sporządzanych drinków.

 

 

Kolejny pokaz przeprowadził pan Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej prezentując serwis specjalny. Prowadzący przedstawił sposoby serwowania skorupiaków. Obserwujący pokaz mieli okazje spróbowania homara i raków podanych w oryginalny sposób.

 

 

Pan Sebastian Humski Szef Kuchni z Zajazdu HETMAN w efektowny sposób zaprezentował flambirowanie, czyli podawanie dań płonących. Przygotował on krewetki oraz steki, których smakiem delektowali się goście.

 

 

Podczas Mistrzostw odbył się również, pierwszy w Polsce konkurs hydrosommelierski ślepej degustacji wód mineralnych. Uczestnicy zawodów mieli za zadanie rozpoznać dziesięć najpopularniejszych gatunków wód mineralnych dostępnych na rynku na trzecim miejscu podium ulokował się Marcin Białek.

 

 

Na koniec imprezy wszyscy zgromadzeni wymienili doświadczenia branżowe rozmawiając podczas obiadu ufundowanego przez Pawła Jadczyka Managera Zajazdu Hetman.

  • Marcin Białek
Copyright © 2010-2024 • Zespół Szkół nr 1 im. ks. Stanisława Konarskiego w Jędrzejowie