Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Wydarzenia

Warsztaty Hydrosommelier i Winesommelier
31-03-2012

 

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. ks. St. Konarskiego w Jędrzejowie wspólnie z Akademią Kelnerską Grzegorza Górnika, Zajazdem Hetman z Lgoty Murowanej, Centrum Wina, firmą SE-DA zorganizowali warsztaty kelnerskie, których głównym tematem były zagadnienia: Hydrosommelier i Winesommelier, czyli szeroko rozumiany specjalista od wody i wina. Szkolenie skierowane było do nauczycieli przedmiotów zawodowych z branży hotelarsko - gastronomicznej a także pracowników i managerów hoteli i restauracji.

Na kurs zgłosiło się 30 osób prezentujących powyższe branże min. z Tuchowa, Zduńskiej Woli, Zawiercia, nie zabrakło również osób z lokalnego środowiska. Konferencje otworzył dyrektor ZSP Nr 1 Władysław Równicki, serdecznie witając współorganizatorów oraz wszystkich zgromadzonych gości.

 

 

W pierwszej części warsztatów, Grzegorz Górnik w formie prezentacji multimedialnej przedstawił zagadnienia dotyczące obiegu wody w przyrodzie, procesu produkcji uwzględniając sterylność. W dalszej części prezentacji sklasyfikował wody, wykazał znaczenie pierwiastków chemicznych dla zdrowia człowieka oraz wskazał na ważność czytania etykiet znajdujących się na butelkach z wodami mineralnymi. Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Uczestnicy dokonali „ślepej degustacji” kilku gatunków wód mineralnych oraz soków czołowych producentów. Porównywali ich walory zapachowe, wizualne, smakowe oraz wyodrębniali poszczególne smaki. Części składowe niektórych soków stanowiły trzy owoce, zatem zadanie było niełatwe.

 

 

Po degustacji głos zabrał Pan Andrzej Kiczyński przedstawiciel firmy SE-DA zajmującej się tekstyliami dla hoteli i restauracji. W swojej prezentacji zapoznał słuchaczy z działalnością firmy w szczególności z tkaninami do nakrywania stołów. Zapoznał również, z nowościami oferowanymi przez firmę.

Po prezentacji przyszedł czas na przerwę podczas, której uczestnicy wymieniali swoje doświadczenia zawodowe. Prezentowane były także, nowości wydawnicze z branży hotelarsko – gastronomicznej.

 

 

Druga część spotkania poświęcona była w głównej mierze zagadnieniom dotyczącym tematyki winiarskiej. Na wstępie została przedstawiona historia napoju, rejony upraw, podstawowe szczepy winorośli oraz podjęta próba klasyfikacji win. W dalszej części zagadnienia bardziej szczegółowe jak: apelacja, język wina czyli jaki sposób mówić i prezentować wino, kupażowanie szczepów (mieszanie), komponowanie z potrawami. Uczestnicy wzbogaceni o wiedzę teoretyczną ponownie przystąpili do „ślepej degustacji” – rozpoznawania białych i czerwonych szczepów winorośli. Wino do degustacji zapewniła firma Centrum Wina, nie zabrakło zatem najlepszych przedstawicieli Nowego Świata jak i „starej” Europy z szczepów białych jak: Riesling, Chardonnay, Muscat czy Sauvignon Blanc oraz czerwonych: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah.

 

 

W końcowej części Marcin Białek przedstawił Improstyl czyli nowatorskie podejście do nakrywania stołów oraz w jaki sposób można wykorzystać to zagadnienie na zajęciach z przedmiotu obsługa konsumenta. Warto wspomnieć, iż autorem Improstylu jest Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej.

Ostatnim punktem warsztatów był obiad ufundowany przez współorganizatora konferencji Zajazd Hetman z Lgoty Murowanej reprezentowanego przez managera Pawła Jadczyka.

 

  • Marcin Białek
Copyright © 2010-2024 • Zespół Szkół nr 1 im. ks. Stanisława Konarskiego w Jędrzejowie