Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Wydarzenia

Dzień Hotelarza i Turysty w "Konarskim"
27-03-2012

 

Szkolną tradycją "Konarskiego" stały się obchody Dnia Hotelarza i Turysty, które w tym roku przebiegały pod hasłem „Euro 2012 Ogromną Szansą Dla Polskich Hotelarzy ”. Tegoroczne święto Hotelarzy i Turystów otworzył dyrektor szkoły Władysław Równicki, który dzieląc się własnymi doświadczeniami związanymi z turystyką nawiązał do hasła przewodniego obchodów.

Pierwszym punktem programu był pokaz serwisu synchronicznego, zaprezentowany przez czwórkę hotelarzy z klasy 3H: Magdalenę Koś, Katarzynę Dziopę, Bartłomieja Kubata i Rafała Zygana, którzy demonstrowali swoje umiejętności w Warszawie podczas IV Mistrzostw Polski Kelnerów – Junior Waiter 2011.

 

 

 

W dalszej części imprezy kolejno uczniowie klas trzecich i czwartych relacjonowali swoje wakacyjne pobyty na praktykach zawodowych w Jastrzębiej Górze. Zagraniczne na greckiej wyspie Alonissos oraz w Hiszpanii na wybrzeżu Costa Brawa. Slajdy były dla starszych wspomnieniem przeżytych chwil, dla młodszych namiastką wrażeń czekających ich już za parę miesięcy.

 

 

 

 

 

Młodzież prezentowała również swoje umiejętności praktyczne przygotowując nakrycia stołów do menu rozszerzonego oraz przygotowując przystawki. Zgromadzeni goście, byli także pod ogromnym wrażeniem pomysłowości i profesjonalizmu przygotowywanych nakryć stołów z potrawami wielkanocnymi - nie brakowało więc barw wiosennych i produktów regionalnych.

Szef kuchni „Zajazdu Hetman” z Lgoty Murowanej Sebastian Humski wystąpił z ciekawym wykładem dotyczącym specyfiki swojej pracy. Opowiadał min. o swojej ścieżce kariery, międzynarodowych konkursach, w których brał udział zajmując czołowe miejsca. Przybliżył działalność swojego miejsca pracy, a także wskazał na co w główniej mierze zwracają uwagę pracodawcy u osób szukających pracy, co w sposób szczególny zainteresowało uczniów klas maturalnych. Następnie wystąpił Pan Zbigniew Szeląg – Sekretarz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej ciekawie opowiadając o swojej pracy. Uczniowie z ciekawością słuchali o historii kuchni: polskiej, staropolskiej, myśliwskiej, regionalnej ich zaletach oraz łatwości przyrządzenia potraw. Nasz Gość zaprezentował także kilka ciekawych przepisów kulinarnych kuchni staropolskiej.

 

 

 

Kolejnym punktem imprezy był konkurs na zaprezentowanie przewodniego hasła Dnia Hotelarza: Euro 2012 Ogromną Szansą Dla Polskich Hotelarzy, były prezentacje multimedialne oraz występ kabaretowy przedstawiające temat.

Ostatnim najbardziej wyczekiwanym punktem była degustacja wcześniej przygotowanych potraw. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, uczniowie już planują czym zaskoczą gości za rok – podczas obchodów kolejnego Dnia Hotelarza i Turysty.

  • Marcin Białek
Copyright © 2010-2024 • Zespół Szkół nr 1 im. ks. Stanisława Konarskiego w Jędrzejowie