Coroczną tradycją wpisaną w życie pierwszoklasistów z klas hotelarskich jest wyjazd do kieleckich hoteli aby lepiej poznać i zrozumieć funkcjonowanie obiektów, z którymi uczniowie stykają się w wymiarze teoretycznym. W tym roku, odwiedziliśmy trzy zaprzyjaźnione hotele: Tęczowy Młyn, Uroczysko i Binkowski. Wszystkie posiadają cztery gwiazdki oferując swoim gościom luksusowe pokoje oraz wysoki standard usług. Hotele do dyspozycji gości oddają min.: przestronne sale konferencyjne, centra sportowe, wellnes & spa, kluby nocne.
Pierwszy z odwiedzonych hoteli – Tęczowy Młyn położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie Targów Kielce. Oferta hotelu w dużej mierze skierowana jest do gości targowych i biznesowych. W hotelu istnieją dogodne warunki do organizacji konferencji.
Kolejny hotel, który mogliśmy zwiedzić to Uroczysko położony kilka kilometrów od Kielc nad zalewm w Cedzynie. Atrakcyjne położenie pośród lasu sosnowego, czyni ten obiekt doskonałym na rodzinny wypoczynek oraz organizację konferencji, szkoleń czy sympozjum. Ponadto hotel posiada dobrze wyposażone centrum wellnes & spa.
Ostatni z odwiedzonych hoteli – Binkowski funkcjonujący dopiero rok, położony jest na terenie dużego kompleksu parkowego Kielce Stadion Leśny w bliskim sąsiedztwie największych obiektów sportowych miasta tj. Hali Legionów stadionu lekkoatletycznego oraz stoku narciarskiego na górze Pierścienica. Położenie obiektu oraz jego wyposażenie umożliwia gościom aktywny wypoczynek przez cały rok. W hotelu mieliśmy okazję rozmowy z jednym z najlepszych kucharzy na świecie - ekspertem kuchni molekularnej Szefem kuchni Jeanem Bos - szerszemu gronu jest znany z programu Top Chef.
Podczas wycieczki uczniowie mieli możliwość porównania trzech hoteli świadczących usługi na podobnym poziomie dla gości o podobnym profilu zawodowym. Każdy przygotuje opracowanie dotyczące specyfiki usług świadczonych w poszczególnych obiektach, które zostanie omówione na zajęciach. Kolejny wyjazd do hoteli w Kielcach za rok…