W dniach 18 – 25.09.2017 r. przeprowadzony został kurs barmański dla pierwszej dziesięcioosobowej grupy uczniów klas hotelarskich w ramach projektu „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy”.
Słuchacze zapoznali się tajnikami wiedzy niezbędnej w pracy za barem m.in. z sylwetką barmana, jego predyspozycjami, cechami osobowymi oraz charakterystyką zawodu. Uczniowie mieli możliwość poznania akcesoriów barmańskich takich jak: przybory do mieszania napojów, odmierzania ingrediencji, dekoracji. Prowadzący przybliżył uczestnikom także nazewnictwo i zastosowanie szkła barowego.
Uczniowie klas o profilu hotelarskim zmierzyli się z klasyfikacją napojów mieszanych, poznali składniki poszczególnych koktajli oraz schemat wzajemnego kojarzenia się składników. Prowadzący omówił ponadto miary barowe, sposób zapisu receptur, a także przedstawił wybrane receptury napojów mieszanych. Uczestnicy kursu profesjonalnie wykonywali ćwiczenia praktyczne serwując smaczne drinki.