15 czerwca 2018 r. uczniowie "Konarskiego" z klas 1 i 2 o profilu biologiczno-medycznym pod opieką pani Bożeny Smorąg oraz pani Elżbiety Grad wzięli udział w "CHEM-NOC" - przedsięwzięciu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, zorganizowanym w Instytucie Chemii UJK w Kielcach. Dzięki temu nasi uczniowie uczestniczyli w wielu ciekawych wykładach, warsztatach i pokazach, takich jak:
Piryt, od złota głupców do katastrof ekologicznych,
Narkotyki, rodzaje, rozpoznanie i postępowanie,
Jak powstaje cydr?,
Coś dla zdrowia i urody, tajniki kosmetyków,
W kuchni jak w labie,
Łakocie z laboratorium, kuchnia molekularna,
W krainie dreszczowców, czyli efekty specjalne,
Na tropie czyli chemiczny detektyw,
Chemia i zjawiska przyrodnicze,
i wiele, wiele innych ciekawych i ekscytujących rzeczy, które zachwyciły nie tylko pasjonatów chemii.
Dodatkowo każdy uczestnik "Nocy chemików" dostał skromny upominek, a uczestnicy konkursów mogli zdobyć symboliczne nagrody. Najciekawszą z nich na pewno będą jednak niezapomniane widoki i smak łakoci z laboratorium, którymi zostaliśmy poczęstowani.
Największym zainteresowaniem cieszyły się właśnie warsztaty na temat kuchni molekularnej, kosmetyków, zjawisk przyrodniczych, a także chemii wykorzystywanej w kryminalistyce oraz wykłady: o pirycie nazywanym złotem głupców i "Czy wiesz co jesz". Szczególnie ten ostatni zainteresował uczniów z klasy pierwszej, dowiedzieli się o mutagenach, mikrotoksynach, nienaturalnych zanieczyszczeniach żywności, związkach rakotwórczych występujących w żywności, oraz związkach chemicznych celowo dodawanych do żywności, poznali negatywne skutki wynikające z dodawania substancji do produktów spożywczych.
Warto dodać, że nasza szkoła od wielu lat bierze udział w organizowanym podobnym projekcie "Nocy biologów". Tym razem królową była jednak chemia, a my mamy nadzieję, że wyjazdy do instytutu chemii staną się tradycją tak jak te na "Noc biologów".