16.11.2012 Uczniowie klas hotelarskich w ramach projektu „Hotelarze przyszłości” odwiedzili Targi branży HoReCa w Krakowie. W tym roku blisko 300 wystawców z kraju i zagranicy prezentowało ofertę wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych. Prezentowane były również artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii oraz wina z całego świata. Naszych uczniów szczególnie zainteresowały zagadnienia dotyczące kawy. Chętnie oglądali specjalistyczny sprzęt baristyczny oraz z powodzeniem próbowali swoich sił w Latte Art czyli sztuce dekorowania kawy. Duże zainteresowanie wzbudzały również pokazy i warsztaty kulinarne min. carvingu – sztuki dekorowania owoców a także sprzętu gastronomicznego i hotelarskiego podczas pracy. Cennym doświadczeniem było zapoznanie się z nowoczesną technika kulinarną - gotowania w próżni dzięki, której potrawy nie tracą aromatu ani wartości odżywczych.
W drodze powrotnej do Jędrzejowa uczniowie zjedli smaczny obiad w restauracji „Zameczek” w Książu Wielkim.
Uczniowie stwierdzili, że wizyta na Targach umożliwiła im nawiązanie kontaktów z wystawcami z Polski i zagranicy co pozwoli im szerzej spojrzeć na intensywnie rozwijającą się branżę gastronomiczną i hotelarską.
Wyjazd był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.